logo

En İyi Çay Markası Hangisi: Çay Tavsiyesi ve Rehberi ({published_year})

Türk milleti için "çay" denilince akan sular durur. Kahvaltıda, akşam yemeğinden sonra, ikindi vaktinde, vapurda, işte, kafede, dost sohbetlerinde... Yani kısacası çay hayatımızın hemen hemen her anında kendine yer edinir. Türk çayı, kültürümüzün önemli bir parçası ve lezzetidir aslında. Kendine has aroması ve demlenme tarzı ile dünyada da oldukça popüler hale gelmiştir. İnce belli bardakta sunulan tavşan kanı bir Türk çayı en iyi çay olarak kabul edilir. Uzun sohbetlerin olmazsa olmazı Türk çayı günün her saatinde severek tüketilir ve tiryakileri hiç azımsanmayacak kadar çoktur.

Ülkemizde ilk çay yetiştirme girişimi Osmanlı İmparatorluğu dönemine dayanır. Sultan II. Abdülhamid tarafından Uzak Doğu'dan getirilen çay tohumu ve fidanları öncelikle Bursa'da uygun alanlara ekilmiştir. Ancak bölgenin iklimi ve toprak tipi çay bitkisinin gelişimi için uygun görülmemiş ve ilk girişim başarısız olmuştur.

1918 yılında ve I. Dünya Savaşı'nın ardından Doğu Karadeniz Bölgesi'nin çay üretimine uygun olup olmadığı ile ilgili bir takım çalışmalar yapılmıştır. 1923 yılında Ziraat Genel Müdürü Zihni Derin tarafından Rize'de gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda ilk çay fidanlığı kurulmuştur. Türkiye'de ciddi anlamda ilk kuru çay üretimi ise 1938 yılında başlamıştır. 1965 yılı itibari ile de Türkiye kendi çay ihtiyacını karşılar, yurt dışına da ihracat yapar hale gelmiştir. Günümüzde 60 ülkeye çay ihracatı yapan Türkiye'de birbirinden lezzetli ve aromalı çaylar üretilir. Her damak zevkine hitap eden çay çeşitleri arasından seçim yapmak ise bir hayli zor olabilir.

En Iyi Cay 2

Türk Çayının Özellikleri Nelerdir?

Kendine has hazırlanma tarzı ile Türk çayı, dünyanın diğer kültürlerine ait çaylardan daha farklıdır. Gerek pişirilirken izlenen yol, gerek sunum biçimi Türk çayının farkını ortaya koyar. Türk çayı yine Türklere has olan çaydanlık ile hazırlanır. İki parçadan oluşan Türk çaydanlığının; alüminyum, çelik, emaye, porselen, cam, bakır gibi malzemelerden üretilmiş olanları mevcuttur. İki parçadan oluşan çaydanlığın alt kısmı geniş, demliği ise nispeten daha ufaktır. Günümüzde Türk çayı hazırlamak için üretilmiş olan elektrikli çay makineleri de mevcuttur. Elektrikli çay makineleri hızlı, pratik şekilde lezzetli çaylar elde etmenizi sağlar.

Ülkemizde çay üretiminin %68'i Rize'de yapılır. Ancak Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Trabzon, Ordu, Artvin ve Giresun da çay üretiminin gerçekleştiği bölgeler arasında yer alır.

Gerek iklim koşulları gerek üretim aşamasında izlenen yol ve hassasiyet çayın tadını, aromasını ve kalitesini doğrudan etkileyecektir.

Çay bitkisi Camellia familyasına aittir. İlkbahar ve yaz döneminde hasat zamanı geldiğinde çay yaprakları büyük bir titizlikle elle toplanır. Bitkinin körpe olan tomurcuk ve yaprakları toplandıktan sonra üretim aşamasına geçilir. Çay bitkisi toplandıktan sonra tazeliğini kaybetmemesi adına hızlıca işlenmek için tesise götürülür.

Üretim aşamasında takip edilecek adımlar da son derece önemlidir. İlk olarak kıvırma işlemi yapılarak çay yapraklarının daha küçük parçalara ayrılması sağlanır. Ardından çay yaprakları uygun sıcaklıkta tutularak oksidasyon reaksiyonunun oluşması sağlanır. Bu aşamada yaprakların renginde değişmeler olacaktır. Yeşil olan yapraklar kırmızıya döner, çayın hissedilen koku ve aroması oluşmaya başlar. Oksidasyon reaksiyonunun sona erdirilmesiyle birlikte kurutma işlemine geçilir. Yapraklar fırınlanır ve içeriğinde yer alan nemin % 4 oranında seyretmesi sağlanır. Bu aşamada çay koku, tat ve görünüm itibari ile son halini alarak ambalajlanmaya hazır hale gelir.

[reviews title="En İyi Çay Tavsiyeleri" description="Biraz Türk çayının tarihinden bahsettik, biraz da satın almadan önce nelere dikkat etmeniz gerektiğinden. Şimdi sıra geldi sizler için derlediğimiz birbirinden lezzetli ve kaliteli çay ürünlerini sunmaya! Sizler için sıralamış olduğumuz çay markaları arasından bir seçim yapabilir ya da objektif şekilde yapmış olduğumuz ürün incelemelerini okuyarak fikir sahibi olacaksınız:)"]

Çay Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Piyasada o kadar çok çay markası varken tercih yapmakta zorlanıyor olabilirsiniz. Bazıları yumuşak içim, bazıları sert sever. Kimisi demli, kimisi ise demsiz... İşte en doğru çayı seçebilmeniz adına size yardımcı olacağını düşündüğümüz bazı bilgiler vermek istiyoruz. Çay satın almadan önce bu detaylara dikkat ederseniz damak zevkinize hitap edecek ürünü bulmanız an meselesi!

Türü

Klasik Siyah Çay

Ülkemizde en yaygın kullanılan çay çeşididir. Yeşil ve beyaz çay üretiminde çay yaprakları uzun süre oksitlendirilmez. Siyah çay ise bu çay türlerine göre daha uzun süre oksitlendirilir. Güçlü bir lezzete, hafif buruk ve acı bir tada sahiptir.

Seylan Çayı

Sri Lanka'nın yüksek dağ eteklerinde yetişen seylan çayı, Türkiye'de de oldukça severek tüketilir. Türk çayına karıştırılarak ya da tek başına içilebilen bu çayın yumuşak ve aromalı bir lezzeti vardır. Seylan çayının yaprakları, normal çaya göre daha iri ve kırmızımsı olur. Tadı yumuşak, kıvamlıdır. Tadının yumuşak olması şekersiz de tüketilebilmesini sağlar.

Tomurcuk Çay

Henüz olgunlaşmamış olan çay yapraklarının toplanmasıyla üretilen tomurcuk çayı aromatik bir tada sahiptir. Ülkemizde özellikle çay tiryakileri tarafından normal çaya karıştırılarak tüketilir ve bergamot aroması içerir. İngilizlerin "Earl Grey" olarak adlandırdığı tomurcuk çayı onlar için 5 çaylarının vazgeçilmez içeceğidir. Bergamot aroması ile tatlandırılan bu çayın kokusu da harikadır.

Ne Kadar Az Toz, O kadar Lezzetli Çay Demektir!

Üretim aşamasında iyi bir şekilde tozdan arındırılmış çay size daha berrak ve demli bir içim sunacaktır. Eğer satın alacağınız çayın toz oranı fazlaysa hazırladığınız çaylar bulanık ve az lezzetli olabilir. Eğer bir çay yüksek oranda tozdan arındırılmışsa daha kısa sürede demlenir ve lezzetli olur.

Çayın Rengi Önemli...

Eğer kaliteli bir çay beklentiniz varsa çay yapraklarının renginin siyah olduğundan emin olun. Griye çalan açık siyah yapraklı bir çay size istediğiniz lezzeti ve kaliteyi sunmayacaktır.

Çayınız Nereden Geliyor?

Çayınızın hangi iklim ve topraklardan geldiği içim keyfinizi doğrudan etkiler. Eğer keskin ve demli bir çay deneyimi yaşamak istiyorsanız Rize, yumuşak içim ve hafif bir aroma tercih ediyorsanız Sri Lanka kökenli bir çay tercih edebilirsiniz.

Eğer Bir Çayı İlk Kez Deniyorsanız Az Miktarda Alın!

Eğer daha önce hiç denemediğiniz bir çaya şans vermek istiyorsanız az miktarda alarak deneme yapabilirsiniz. Eğer hoşunuza giderse bir dahaki sefere daha fazla alarak lezzetli çayınızın tadını çıkartabilirsiniz.

En Iyi Cay 5

Lezzetli Bir Çay Demlemek İçin Püf Noktalar

Çay demlemek her ne kadar basit bir işlem gibi görülse de tam kıvamında, lezzetli bir içim için bazı püf noktalara dikkat etmek gereklidir. Gelişigüzel hazırlanan bir çay size keyifli bir içim yaşatmaz ya da çiğ tat almanıza neden olur. Bu nedenle çay demlerken aceleci davranmamalı, çay ölçüsüne, kullanılan materyallere dikkat etmelisiniz.

1. Malzemeleri Hazırlama

  • Porselen ya da cam demlik tercih edin. Metal demlikler yerine porselen veya cam demlikler, çayın lezzetini daha iyi korur.
  • Temiz ve klorsuz su kullanın. Çayın lezzeti için suyun kalitesi önemlidir.

2. Su Isıtma

  • Alt çaydanlığa su doldurun.
  • Su kaynamaya bırakın.

3. Su Sıcaklığını Ayarlama

  • Kaynayan suyun çay demlemek için uygun sıcaklığa gelmesi için bir süre bekleyin.
  • Fokurdamaya başlayan su doğrudan çayın üzerine dökülmez. Sıcaklık uygun hale gelene kadar bekleyin.

4. Çayı Demlemek

  • Demliğin içine çayı koyun. Yaklaşık olarak bir tatlı kaşığı çay kullanabilirsiniz.
  • Uygun sıcaklıktaki suyu yavaşça çayın üzerine dökün.
  • Demliğin kapağını kapatın.

5. Demleme Süresi

  • Çaydanlığı ocak üzerine alın ve demliği çaydanlığın üstüne yerleştirin.
  • Ocağı kısık ateşe alın ve çayın demlenmesi için 15-20 dakika bekleyin.
  • Çok uzun bir demleme süresi çayın acılaşmasına neden olacaktır, bu yüzden süreye dikkat edin.

6. Çayı Servis Etme

  • Demlenen çayın sunumu önemlidir. Eğer demliğin ağzında süzgeç varsa, ekstra bir süzgeç kullanmanıza gerek yoktur. Ancak demliğinizde süzgeç yoksa, çayı bardaklara dökerken çay süzgeci kullanabilirsiniz.
  • Bardaklara çay dökerken çayın dem miktarına dikkat edin. Yaklaşık olarak bardağın üçte birini çayla doldurun, geri kalanını su ile tamamlayın. Bu oran çoğunlukla tercihe bağlıdır. Çayı daha demli veya daha açık seviyorsanız miktarları ayarlayabilirsiniz.

7. Çayın Keyfini Çıkarma

  • Çayınızı yavaş yavaş için ve tadını çıkarın.
  • Çaydanlıkta kalan su azaldıkça, üzerine eklemeler yaparak çay içmeye devam edebilirsiniz.
Rustik Cay

Çay Hangi Koşullarda Muhafaza Edilmeli?

Her zaman taze çay içmek istiyorsanız çok fazla miktarda ürün almamaya dikkat etmelisiniz. Ufak paketler tercih etmek, bittikçe yeni çay almak en mantıklı olanıdır. Çayın nemden uzak tutulması gereklidir. Bu nedenle de kuru, karanlık ve serin ortamlarda saklanması doğru bir davranış olacaktır. Çay ışık alan bir yerde tutulursa lezzetinde metalik bir tat meydana gelebilir. Çayın hava ile temasına engel olunmalı, ağzı sıkıca kapatılmalıdır. Çayınızı cam kavanozlarda saklayarak sağlıkla tüketebilirsiniz. Çayın ısıdan uzak tutulması da oksidasyonun önlenmesi adına önemli bir detaydır. Çay yapısı itibari ile kokuları içine hapsetme özelliğine sahiptir. Bu nedenle yoğun koku bulunan bir ortamda tutulursa aynı koku çay yapraklarına siner ve lezzetinde bozulmalar meydana gelir.

Hilal Sarıyar, radyo ve televizyon programcılığı mezunudur. Çeşitli radyo ve televizyon kanallarında çalışmış ve deneyimli sunucu Cem Öğretir'den diksiyon ve spikerlik eğitimi almıştır. Muhabirlik ve prodüktörlük yaptığı Atv'den yurt dışına taşınması nedeniyle ayrılmıştır. Mayıs 2021'den bu yana Tüketici Dergisi'nde içerik yazarı olarak görev almaktadır ve ürün incelemeleri yapmaktadır. Yazdığı konular hakkında uzman biridir ve okuyucuların güvenini kazanmıştır.

Mesleği

Radyo ve televizyon programcısı

Katılım Tarihi

Invalid Date
Yükleniyor...

Güvenilir ürün incelemeleri, tarafsız yorumlar. Tüketici görüşlerini yayınlıyor, bilinçli seçimlere rehberlik ediyoruz.

© 2025 Tüketici Dergisi