logo

En İyi Kek Kalıbı Hangisidir - Tavsiyeler ve Satın Alma Rehberi ({published_year})

Puf puf kabarmış, kokusu evi sarmış lezzetli bir keke kim hayır der ki? Sade, kakaolu, havuçlu, elmalı ya da limonlu... Çayın yanına eşlik eden bir dilim kek, yüzyıllardır sohbetlerin en iyi tamamlayıcısıdır. Ancak mükemmel, yumuşacık ve lezzetli bir kekin sırrı sadece tarifinde değil elbette. Tam kıvamında bir kek pişirmek istiyorsanız öncelikle kaliteli ve kullanışlı bir kalıba ihtiyacınız vardır.

Kek kalıpları; içerisine koyulan kek hamurunu kabartmalı, her yerini eşit şekilde pişirmelidir. Kalıbın şekli nasılsa, kekiniz de piştikten sonra o şekli alır. Kek kalıbı denilince her ne kadar aklınıza klasik, dilimli görünüme sahip modeller geliyor olsa da artık tasarım itibari ile görsel şölen sunan kalıplar da var. Peki iyi bir kek kalıbından kastımız ne? İyi bir kek kalıbı; kekinizi harika şekilde kabartmalıdır. Yanma, yapışma gibi durumlar söz konusu olmamalıdır. Eğer iyi bir kek kalıbı tercih etmezseniz kek için hazırlamış olduğunuz tüm malzeme boşa giderek sizi üzebilir. Bu nedenle kek kalıbı tercih edilirken dikkatli olunmalı ve ürünün tüm özellikleri göz önünde bulundurulmalıdır. Her şey yolunda gittiği takdirde kekin şekil almasını ve istenilen şekilde pişmesini sağlayan bu mutfak gereçleri ile birbirinden lezzetli ve farklı tarifler hazırlamak mümkündür.

[reviews title="En İyi Kek Kalıbı Tavsiyeleri" description="Kek kalıbı denilince piyasada onlarca model ile karşılaşmanız normal. Ancak biz sizin için bu ürünler arasından en çok tercih edilen, beğenilen kek kalıbı modellerini derledik ve zevkinize sunduk. Sizin için seçmiş olduğumuz kek kalıbı modelleri arasından dilediğinizi hemen satın alabilir ya da detaylı şekilde gözlem yaparak hazırladığımız ürün incelemelerini okuyarak fikir sahibi olabilirsiniz."]
En Iyi Kek Kalibi 3

Kek Kalıbı Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Tercih edeceğiniz kek kalıbını uzun vadeli, verimli şekilde kullanabilmeniz için doğru bir seçim yapmalısınız. Özellikle de sık sık mutfağa giren ve hamur işleri ile arası iyi olan biriyseniz sizin için kek kalıbı çok önemli bir yere sahip demektir. O zaman gelin bir kek kalıbı satın alırken dikkat etmeniz gereken detaylar nelermiş bakalım...

Ne Tür Kek Kalıbı Çeşitleri Vardır?

Kek kalıplarının birkaç çeşidi vardır. Orta kısmı borulu olan yuvarlak kek kalıpları klasik ve en temel modeldir. Bu kek kalıplarının yanında baton modeller de vardır. Baton kek kalıpları ince ve uzun bir tasarıma sahiptir. Dilerseniz kenarları tırtıklı görünüme sahip olan, ortası boş tart kalıplarını tercih ederek soslu tarifler deneyebilirsiniz. Kelepçeli kek kalıplarının ise kenarları açılıp kapanarak kullanılır. Kelepçeli kek kalıpları pandispanya için en çok tercih edilen modellerden biridir.

En Iyi Kek Kalibi 4

Materyal

Kek kalıplarının her biri farklı materyaller ile üretilir. Kek kalıbının hangi materyalden üretilmiş olduğu ve iç yüzey özellikleri sizin için satın alma noktasında yol gösterici olabilir.

Seramik Kek Kalıbı

Seramik kek kalıpları ile enfes ve yumuşacık kekler pişirebilirsiniz. Uzun ömürlü ve sağlıklı bir kullanım sunan seramik kek kalıplarının temizliği de son derece pratiktir. Fırından çıkarmış olduğunuz kek seramik kalıp içerisinde biraz geç soğuyacaktır. Buna dikkat etmelisiniz! Seramik kek kalıpları ile iyi pişen ve dokulu bir kek elde edebilirsiniz ama kekiniz çok fazla kabarmak yerine daha yayvan bir görünüme sahip olur. Ayrıca seramik kek kalıpları dikkatli kullanım gerektirir ve kırılmaya müsaittir.

Demir Döküm Kek Kalıbı

Demir döküm kek kalıpları şahane lezzete sahip kekler hazırlamanız için elverişli ürünlerdir. Biraz geç ısınmaları nedeniyle kekinizin pişme süresi uzayabilir. Ancak içi mükemmel şekilde pişmiş ve kabarmış kekler demir döküm kek kalıpları ile bir hayal değil! Eğer kıvamı istediğiniz gibi olan, içi biraz nemli olan kekler elde etmek istiyorsanız ısıyı eşit şekilde dağıtan döküm kek kalıpları size göre. Ayrıca döküm kek kalıpları da seramik olanlar gibi geç soğuyor ve keki çıkarmak için uzun süre beklemeniz gerekiyor.

Granit Kek Kalıbı

Granit kek kalıpları hem hafif hem de pratik bir kullanıma sahiptir. Birbirinden farklı modelleri ile mutfak severlerin tercihleri arasında yer alan granit kek kalıpları yanma yapışma yapmadığı için sıklıkla tercih edilir. Ancak yine de pişirme işleminden önce kalıbın yağlanmasında fayda var!

Cam Kek Kalıbı

Eğer '' ben en sağlıklı tercihi yapmak istiyorum'' derseniz cam kek kalıpları arasından seçim yapmanız gerekecek. Sağlık için zararsız olan ve ısıyı çok iyi ileten cam kek kalıpları ile kısa sürede lezzetli kekler hazırlayabilirsiniz. Ancak cam kalıplarda kekin yapışma olasılığı yüksektir. Bu nedenle tabana yağlı kağıt serebilir ya da bol şekilde her yerini katı yağ ile yağlayabilirsiniz. Böylece kekiniz hem lezzetli olur hem de yapışmaz. Cam kek kalıpları da kırılmaya müsait olduğu için dikkatli kullanım gerektirir.

Silikon Kek Kalıbı

Silikon kek kalıplarının hammaddesi silis kumunun ileri teknoloji ile sıvı hale getirilmiş halidir. Kalıplar hazırlanırken LSR yani sıvı silikon kullanılır. Esnek ve pratik olan silikon kek kalıpları özellikle muffin yapımında sıklıkla tercih edilir. Minik ve birbirinden yumuşak kekler hazırlamak istediğinizde silikon kek kalıplarını tercih edebilirsiniz. Isıyı eşit şekilde dağıtan ve hızlı bir pişirme sağlayan silikon kek kalıpları sayesinde aynı büyüklükte birçok muffin elde edebilirsiniz.

Ebat

Kek kalıplarının ebatları da materyalleri kadar önemlidir. Bu nedenle satın almadan önce kaç kişilik bir kek kalıbına ihtiyacınız olduğuna karar vermelisiniz. Küçük aileler için 22 cm'lik bir kek kalıbı daha uygunken kalabalık aileler ya da misafir hazırlıkları için 28 cm'lik bir kek kalıbı uygun olabilir. Eğer pandispanya hazırlamak için bir kek kalıbına ihtiyacınız varsa ebat bir hayli önemlidir. Çünkü kalıp ne kadar küçük olursa kekiniz o kadar çok kabarır. Eğer yüksek görünümlü, birkaç katlı pastalar hazırlamak istiyorsanız çok geniş kalıplardan yana tercih yapmamalısınız. Bazı kek kalıpları ayarlanabilir yapıdadır. Yani tek bir ürün alarak farklı zamanlarda dilediğiniz büyüklükte kekler pişirebilirsiniz. Sahip olduğu mekanizma sayesinde farklı boyutlara ayarlanabilen bu kek kalıpları kullanışlı ve pratiktir.

Tasarım

Kek kalıplarının tasarımları da çok önemlidir. Klasik kek tarifleri için borulu ve dilim desenli olan modelleri tercih edebilirsiniz. Ancak kek kalıplarının o kadar farklı tasarımları vardır ki sofralarda harika sunumlar yapabilirsiniz. Kek kalıptan çıkarıldığında papatya, rüzgar gülü şeklini almış olabilir. Ya da kekin orta kısmında geniş bir boşluk yer alıyor olabilir. Bu boşluk çeşitli soslar ve yiyecekler ile doldurulabilir. Bazı kek kalıbı modelleri ise porsiyonluk görünüme sahiptir. Bu kalıplarda pişen kekler belirli yerlerinden dilimlenerek servis edilebilir. Kelepçeli kek kalıpları ise özellikle pandispanya, cheesecake tarifleriniz için uygun modellerdir. Kek piştiğinde yan kısımda bulunan kelepçe açılır ve kek rahatlıkla çıkartılır.

En Iyi Kek Kalibi 2

Kekin Kalıba Yapışmasını Engelleyecek İpuçları

Mükemmel görünen bir kek hamuru hazırlamak için öncelikle tüm malzemeleri tarifteki ölçülerine dikkat ederek homojen hale getirmeniz gereklidir. Kek hamurunuz hazır mı? O halde sıra geldi kalıbı pişirmeye hazır hale getirmeye.

Öncelikle kek kalıbınızı fırça yardımıyla sıvı yağ ile yağlayın. Yağın kalıbın her tarafına eşit şekilde geldiğinden emin olun. Daha sonra hafif un serpiştirin ve kalıbı kendi etrafında döndürerek her yerinin undan nasibini almasını sağlayın. Fazla undan kalıbı ters çevirip silkeleyerek kurtulabilirsiniz. Ancak kalıbı yağlama aşamasında yağı fazla kullanmanız kekinizin tadında ve kıvamında değişikliklere neden olabilir. Buna dikkat etmelisiniz.

Dilerseniz kek kalıbınızı margarin ile de yağlayabilirsiniz. Margarini kalıbın her yerine sürdükten sonra kağıt havlu ya da peçete ile kalıbı silebilirsiniz. Böylece fazla olan yağdan kurtulmuş olacaksınız. Margarin kullandığınız zaman un yerine toz şeker serpmeyi tercih edebilirsiniz. Özellikle kakaolu keklerde bu yöntemi tercih etmek kekin daha parlak görünmesini sağlayacaktır.

Kekimi Ne Zaman Kalıptan Çıkarmalıyım?

Kekinizin pişip pişmediğini fırından gelen mis kokulardan anlayabilirsiniz. Eğer fırından kek kokuları gelmiyorsa kapağını açmak için hiç zahmet etmeyin. Eve yayılan mis gibi kek kokuları sizin için bir uyarı niteliğindedir ve fırının kapağını açarak kürdan testi ile kekinizin içinin pişip pişmediğini test edebilirsiniz. Pişen kekinizi tezgahın üzerine aldıktan sonra yarım saat beklemeniz gereklidir. Soğuyan kekinizi bir tabağa ya da kek standına ters çevirerek tek seferde çıkarmanız gereklidir. Eğer kekiniz tabağa düşmeme konusunda ısrarlıysa panik yapmayın! Sakin olun ve şöyle derin bir nefes alın. Kek kalıbını eski pozisyonuna getirin ve kenarlarından içeri doğru parmaklarınızla ya da sivri, keskin olmayan bir malzemeyle ittirin. Kalıbı ıslak bez üzerinde bir süre bekletmek de çok işe yarayan bir yöntemdir. Zaten tüm bu püf noktalara uyduğunuz takdirde hala kekiniz kalıbı terk etmiyorsa ya da tabağa paramparça halde düştüyse üzgünüz kendinize yeni bir kek kalıbı alma zamanınız geldi demektir!

Kek Kalıplarını Farklı Sunumlarınızda da Kullanabilirsiniz

Kek kalıpları ile sadece kek pişirildiğini mi düşünüyorsunuz? Bir kek kalıbı ile şahane perde pilavı pişirebilirsiniz. Börek, çörek gibi tariflerde de kullanabileceğiniz kek kalıpları ile evde kendi ekmeğinizi de pişirebilirsiniz. Kek kalıpları sunum konusunda da imdadınıza koşar. Ziyafetlerinizi renklendirecek salata çeşitlerinizi kek kalıpları sayesinde şekillendirebilirsiniz. Patates, havuç, kırmızı lahana ile kat kat hazırlayacağınız bir salata kek kalıbı ile harika bir şekil alabilir. Sütlü tatlılarınızı da kek kalıplarında bekleterek mükemmel şekil almalarını sağlayabilirsiniz. :)

Hilal Sarıyar, radyo ve televizyon programcılığı mezunudur. Çeşitli radyo ve televizyon kanallarında çalışmış ve deneyimli sunucu Cem Öğretir'den diksiyon ve spikerlik eğitimi almıştır. Muhabirlik ve prodüktörlük yaptığı Atv'den yurt dışına taşınması nedeniyle ayrılmıştır. Mayıs 2021'den bu yana Tüketici Dergisi'nde içerik yazarı olarak görev almaktadır ve ürün incelemeleri yapmaktadır. Yazdığı konular hakkında uzman biridir ve okuyucuların güvenini kazanmıştır.

Mesleği

Radyo ve televizyon programcısı

Katılım Tarihi

Invalid Date
Yükleniyor...

Güvenilir ürün incelemeleri, tarafsız yorumlar. Tüketici görüşlerini yayınlıyor, bilinçli seçimlere rehberlik ediyoruz.

© 2025 Tüketici Dergisi