Bazen yaz aylarında içimizi serinletmesi için bazen de yemeklerden sonra yaşadığımız hazımsızlık sebebiyle maden suyu tüketiriz. Bazen de içine atılan bir dilim limon ve nane yaprağı ile kahvelerimizin yanına eşlik eden lezzetli bir seçenek olabilir maden suyu.
Türkiye coğrafi konumu sebebiyle adeta maden suyu cennetidir. Normal sudan sonra tüketilebilecek en sağlıklı içecek olan maden suyunun farklı aromalar ile tatlandırılmış olanları da vardır. Çok sağlıklı bir içecek olan maden suyu solunum, ter ve idrar ile kaybedilen minerallerin geri kazanılması yönünde yardımcıdır.
Yeryüzünde biriken erimiş kar ve yağmur suları kendine bir şekilde yol bularak yeraltının derinliklerine sızar. Genellikle bu sızıntı kayaçların çatlak ve yarıkları vasıtasıyla gerçekleşir. Kar ve yağmur suyunun bu yolculuğu bazen 100 yılı bile bulabilir. Yerin derinliklerinde süzülerek biriken bu sular, hazne kayaçta yani rezervuarda depolanır. Rezervuar basıncın ve sıcaklığın yüksek olduğu bir yerdir. Bu nedenle su basınç ve sıcaklığın etkisi ile yukarı doğru harekete geçer. Kaynak şeklinde yüzeye çıkan bu su kayaçlar üzerindeki mineralleri de depolayarak ilerler. Maden suyu yeryüzüne yolculuk sırasında hangi kayaçlar ile temas halinde ise içerdiği mineraller de buna bağlı olarak değişecektir. Örneğin; maden suyu kireçtaşı rezervuarından geliyorsa doğal olarak bikarbonat ve kalsiyum bakımından zengin olacaktır.
Maden suyu koruma altında olan fiziksel ve jeolojik yeraltı sularından elde edilir. Bazen kuyu açılarak bazen de kaynaktan doldurularak elde edilen maden sularının çözünmüş katı madde içeği ise en az 250 ppm olmalıdır. Maden suyu içeriğine bakıldığında; gaz, elementler ve mineral tuzlar bulunur. Maden suyunu normal sudan ayıran en önemli özellik de içeriğidir. 250-500 ppm değerindeki maden suları düşük mineral değerine sahiptir. Yüksek mineralli maden suları ise 1500 ppm'den fazla mineral içerir. Maden suyu içerisinde bulunan mineraller ve/veya eser elementler en az 1000 mg/L'dir. Karbondioksit miktarı ise 250 mg/L'dir. Maden suyu yeryüzüne teknik yöntemler ile çıkarıldığında ya da kendiliğinden çıktığında sıcak ya da soğuk olabilir. Tam bir mineral deposu olan maden suyunun sağlığa faydaları ise saymakla bitmez.
Maden Suyu içeriğinde bulunan mineraller;
Maden suyu satın alırken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır:
Maden suyunun doğal olduğundan emin olmalısınız. Doğal maden suları, yeraltından doğal kaynaklardan elde edilir ve katkı maddesi, tatlandırıcı veya boya içermez. Şişeleme işlemi sırasında herhangi bir işlem veya işlenme yapılmadan direkt olarak doğal haliyle şişelenir. Maden suyunun nitrit veya bakteri içermemesi önemlidir. Şeker ve koruyucu madde ilavesi olmayan doğal maden suları tercih etmelisiniz.
Maden suyunun tuz içeriği sizin için önemli olabilir, özellikle diyetteyseniz veya sodyum alımını kısıtlamanız gerekiyorsa. Etiketleri kontrol ederek, sodyum oranını inceleyebilir ve sodyum diyetine uygun olanları tercih edebilirsiniz. Bu özellikle hamileler, tansiyon hastaları ve diyet yapanlar için önemlidir.
Maden sularının mineral içeriği de dikkate almanız gereken bir faktördür. Her maden suyunun mineral içeriği farklı olabilir ve genel sağlık üzerinde farklı etkilere sahip olabilir. Örneğin, kas kramplarıyla mücadele etmek istiyorsanız magnezyum açısından zengin bir maden suyu tercih edebilirsiniz. Kemik gelişimini desteklemek için ise yüksek kalsiyum içeriğine sahip bir maden suyu seçebilirsiniz.
Maden suyu satın alırken bu faktörleri göz önünde bulundurarak, doğal, güvenilir, düşük tuz oranına sahip ve tercih ettiğiniz mineral içeriğini karşılayan bir ürünü seçebilirsiniz.
Suya alternatif en sağlıklı içeceklerin başında gelen maden suyu gönül rahatlığı ile her gün tüketilebilir. Eğer maden suyunun içeriğindeki tüm minerallerden fazlasıyla yararlanmak istiyorsanız bardağa dökmeden kendi şişesinde tüketmelisiniz. Çünkü maden suyu bardağa döküldüğünde köpürür ve içeriğindeki karbondioksit gazı açığa çıkar. Böylece maden suyunun tüm faydalarından eksiksiz şekilde nasiplenebilirsiniz.
Maden suyu ile güne başlayabilirsiniz. Güne maden suyu içerek başlamak sizi daha dinç ve ferahlamış hissettirebilir. İster gün içinde ya da akşam saatlerinde maden suyu tüketerek rahatlayabilirsiniz. Günde bir şişe maden suyu tüketmek sağlığınız için faydalı olacaktır. Ancak maden suyu yemeğin hemen ardından tüketilmemelidir. Yemekten hemen sonra maden suyu içmek daha fazla şişkinlik ve hazımsızlık yaşanmasına neden olabilir. Bu nedenle yemekten sonra en az 1 saat beklenmeli ve maden suyu tüketilmelidir.
Bu konuyla ilgili daha detaylı bilgi edinmek isterseniz Doç. Dr. Muhammed Keskin'in ilgili videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz:
Churchill, maden suyuna farklı bir lezzet katmak isteyenler için harika bir tercih olabilir. Maden suyunu sade olarak tüketmekten hoşlanmıyorsanız Churchill hazırlayarak mineral ve C vitamininin birleşimini deneyimleyebilirsiniz.
Bu tarifi hazırlamak için ise tek ihtiyacınız olan; bir şişe sade maden suyu, yarım çay kaşığı tuz ve 1 adet limonun suyu. Malzemelerin miktarını kendi damak zevkinize göre de ayarlayabilirsiniz elbette.
Ama bu basit görünen içeceğin de tabii ki bir püf noktası var! Malzemelerin hepsini aynı anda bardağa eklemiyoruz. Önce bir limonun suyunu güzelce sıkalım ve üzerine tuzu ekleyip iyice eriyene kadar karıştıralım. Son olarak bir şişe maden suyunu bardağa boşaltalım, işte Churchill hazır! :) Sunum düşkünüyseniz bardağınızı taze ve yemyeşil nane yaprakları ve ince limon dilimleri ile süsleyebilirsiniz.
Maden suları mineral bakımından zengin olan içeceklerdir. Maden sularının içindeki mineraller güneş ışığına maruz kalınca zarar görebilir. Güneşin yakından görünümü kırmızı renklidir. Kırmızının karşıtı ise yeşil olduğundan güneş ışınlarını daha etkisiz hale getirir. Kırmızının nötrleşmesi ise güneş ışınlarının maden suyu içerisindeki minerallere zarar vermesinin önüne geçer.
Mesleği
Radyo ve televizyon programcısıKatılım Tarihi
Invalid DateGüvenilir ürün incelemeleri, tarafsız yorumlar. Tüketici görüşlerini yayınlıyor, bilinçli seçimlere rehberlik ediyoruz.